Minecraft Server Tutorial

Hieronder volgt een tutorial om een minecraft server op te zetten. Als je vragen hebt kan je ze mailen naar minecrafttutorial@squarific.com

Een minecraft server kost ongeveer 10 euro per maand!

Wat is een server?

Een server is een computer die met het internet verbonden is. Meestal hebben ze geen toetsenbord, geen muis en ook geen scherm.

DigitalOcean

Digitalocean is een bedrijf dat servers verhuurt. Zo moet je zelf geen server kopen en zien dat hij altijd aanstaat en internet heeft. Daar zorgen zij voor.

Account maken

Als je een server wilt huren om minecraft op te zetten moet je eerst een account maken. Dit doe je door naar https://www.digitalocean.com/?refcode=82624612b485 te surfen.

Daarna vul je een emailadress en een wachtwoord in en drukt je vervolgens op “create account”.

Je ziet nu dit:

.

Vervolgens moet je in je emailaccount inloggen en op de link in de email van digitalocean klikken.

Nu moet je aan de mama of de papa vragen om via billing in het linkermenu geld op je digitalocean account te zetten. Wanneer je er de eerste keer geld op zet krijg je 10 dollar gratis..

Droplet starten

Een droplet is een andere naam voor een server. Als je een minecraft server wilt moet je eerst een server huren en daar de minecraft server software opzetten.

Klik op “create droplet” je ziet nu dit:

Vul eerst een naam in voor je droplet. Een goede naam is iets waarin “minecraft” of “mc” in komt. Ze mag geen spaties of rare tekens bevatten.

Daarna selecteer je $10/mo, normaal is dat al geselecteerd.

.

Als je dan naar onder scrolt kan je een regio selecteren. Best dat je amsterdam aanklikt omdat die regio het dichtste bij ons ligt en dus het snelste is.

Ook kan je backups aanzetten, als je dan je wereld verliest moet je niet zelf backups hebben gemaakt. Dit kost echter 20% meer, voor een 10 dollar server is dit dus 2 dollar.

Bij image selecteer je ubuntu (staat normaal ook default aan).

.

Nog even wat scrollen en vervolgens klik je op create droplet.

Nu komt er een laadbalkje, gewoon even wachten ;)

.

Hierna kom je in het digitalocean controle paneel van je droplet zoals hieronder te zien is.

Je krijgt ook een email met daarin belangerijke informatie die je nog nodig zal hebben. Waaronder je wachtwoord en ip. De mail ziet er zo uit:

Command line/Terminal

Wat?

Meestal wanneer je een computer gebruikt heb je mooie knopjes en gebruikt je een muis. Bij een server gaat dat niet want die hebben geen muis dus werk je met tekst en commandos.

Command line/Terminal

Wat?

Meestal wanneer je een computer gebruikt heb je mooie knopjes en gebruikt je een muis. Bij een server gaat dat niet want die hebben geen muis dus werk je met tekst en commandos.

Je kan kiezen om een ssh programma te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je commandos kan plakken. Het voordeel van de online console is dat het een beetje gemakkelijker is.

Via ssh programma

Op linux kan je simpelweg het commando “ssh xx.xx.xx.xx” uitvoeren waarbij xx.xx.xx.xx het ip van de server is. Bijvoorbeeld: “ssh 192.168.1.1”.

Op windows moet je een programma installeren. Een goede suggestie is putty.

Homepage: http://www.putty.org/

Download-Url: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe

Bij hostname vul je dan het ip in, de rest laat je staan en dan druk je op open.

Via online console

Om de server commandos te geven ga je naar het server controle paneel. Dit doe je door op “droplets” te klikken in het linkermenu. Je krijgt nu dit te zien:

Vervolgens klik je op de naam die je je server gegeven hebt. Nu krijg je terug dit te zien:

Nu moet je op “console access” drukken waarna je het volgende te zien krijgt:

Klik op het zwarte vlak en druk op een toets. Daarna zal het om je wachtwoord vragen, vul daarin het wachtwoord van de email in.

Soms vraagt hij eerst voor je login zoals hierboven, of als je het wachtwoord verkeerd ingeeft doet hij dat ook. Als dat zo is moet je als login “root” invullen en op enter drukken. Vervolgens vraagt hij het wachtwoord, hierin vul je die van de email in.

De eerste keer zal hij je dwingen een nieuw wachtwoord te zetten. Dat ziet er zo uit:

Vul eerst het huidige wachtwoord nogmaals in en druk op enter. Geef daarna een nieuw wachtwoord in, druk weer op enter. Daarna geef je het nieuwe wachtwoord een tweede keer in en druk je weer op enter.

Dit ziet er zo uit:

Nu zijn we klaar om commandos te geven aan de server.

Java installeren

Een minecraft server heeft Java nodig. We zullen dit nu eerst installeren. Je moet het volgende commando intypen en op enter drukken:

sudo apt-get update

Daarna type je het volgende commando en druk je weer op enter:

sudo apt-get install default-jre

Er komt nu waarschijnlijk te staan “Do you want to continue? [Y/n]”. Je moet dan gewoon nog een keer op enter drukken.

Wat doet dit commando? Het woordje sudo zegt aan de computer dat we dit programma willen uitveroen als ‘administrator’ wat wil zeggen dat het programma meer mag dan normaal.

apt-get is een programma waarmee we gemakkelijk software kunnen beheren, installeren, verwijderen, updaten, ....

update’ vertelt aan apt-get dat hij nieuwe software moet zoeken

install’ vertelt aan het programma apt-get dat we software willen installeren.

default-jre’ is de naam voor java.

Nadat je dat gedaan hebt moet je testen of java is geïnstalleerd. Dit doe je door ‘java -version’ uit te voeren. Vervolgens moet er het volgende komen te staan:

Java is nu geïnstalleerd.

Minecraft installeren

Nu moeten we de minecraft server software installeren. Mojang, het bedrijf achter minecraft heeft een ‘vanilla’ sofware. Zonder mods. Dit is het gemakkelijkste om te installeren en een goede eerste stap.

We moeten eerst de software downloaden, dit doen we met het volgende commando:

‘wget https://s3.amazonaws.com/Minecraft.Download/versions/1.8.3/minecraft_server.1.8.3.jar

(Geen enter na wget!)

Wget is een programma voor linux dat bestanden kan downloaden. Nu is de minecraft server software gedownload nu moeten we hem enkel nog starten!

Minecraft starten

Minecraft starten doe je met het commando:

‘java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.1.8.3.jar’

Nu kan je verbinden met je server. Het ip is het ip van de email.

Modded server

Komt later.