CoderDojo Lier gaat virtueel!

Post date: 12-Jun-2020 07:42:14

Met te veel in een kot, dat mag nog niet... Toch hebben we gigantisch veel goesting om nog eens samen met jullie te CoderDojo-en! Daarom organiseren we op 21/06/2020 om 14u00 een online CoderDojo: met de webcam gezellig samen in cyberspace :-)

Hiervoor gebruiken we de omgeving "Microsoft Teams", daarmee kunnen online meetings georganiseerd worden.

We komen eerst allemaal samen in 1 meeting waar je wat uitleg krijgt over hoe we het allemaal aanpakken. Daarna verdelen we ons in verschillende groepen per activiteit.

We bieden 3 activiteiten aan:

  • "Start-to-Scratch" - Plezant voor iedereen! In deze groep wordt met Scratch gewerkt aan een kleine opdracht.

  • "So You Think You Can Scratch" - Voor al wie goed uitgeslapen is en denkt al kei-goed te zijn in Scratch ;-)

  • "Python" - Voor wie zin heeft in een "echte" programmeertaal, met typen en al!

Onderaan vind je meer detail over deze activiteten. Bij de inschrijving kies je 1 activiteit. In de bevestigingsmail zal je een link terugvinden naar alle virtuele meetings. Houd deze mail bij zodat je steeds de weg terug vindt!

We hebben geen idee of alles volgens plan gaat verlopen maar we hebben alleszins enorm veel goesting om te proberen er met jullie weer een gezllige bende van te maken!

Inschrijven voor de allereerte Lierse on-line CoderDojo kan hier:

https://www.eventbrite.co.uk/e/tickets-coderdojo-lier-21062020-namiddag-14u00-virtual-edition-109183619144

Details van de activiteiten:

"Start-to-Scratch"

Wat gaan we doen?

We bouwen een teletijdmachine! We maken een project waarmee we in de tijd kunnen reizen. Van het verleden, over het heden, naar de toekomst en terug. En wie weet welke leuke avonturen of bekende mensen kom je op zulke tijdreizen tegen? Je beslist het zelf, want jij bent de bouwer van de teletijdmachine.

Wat heb je nodig?

Als je graag mee scratcht, is het best dat je een account hebt op de officiële scratch website. Ga hiervoor naar https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted

    • Klik op het wereldbolletje om de taal in het Nederlands te zetten;

    • Kies daarna rechts bovenaan voor “Word Scratcher’ als je nog geen account hebt en maak er eentje aan. Als je al wel een account hebt, dan kies je gewoon voor inloggen:

"So You Think You Can Scratch"

Wat gaan we doen?

Geweldig toch telkens je internetverbinding uitvalt en je met een dino over cactussen mag springen . Omdat dino’s al lang uitgestorven zijn bouwen wij een “Endless Runner”-spel met een konijn. Want konijnen zijn ook redelijk plezant…

We maken het onszelf niet te gemakkelijk en proberen onze game op te bouwen met technieken die ook echte pro’s gebruiken 🤓. Wie niet uitgeslapen is beloven we een zware namiddag 🥵.

Wie kan er mee doen?

    • Je hebt al een boel dingen gemaakt in Scratch en je ziet een professionele full-time job als gamebouwer wel zitten;

    • Je weet wat variabelen en signalen zijn;

    • Je houdt er wel van om af en toe iets uit te rekenen;

    • Je hebt goesting om de hersenen eens stevig te pijnigen.

Wat heb je nodig?

    • Een computer🤦🏽‍♀️;

    • 4 Eieren, een pak bloem, suiker en boter als je cake wil tijdens de pauze;

    • Een Scratch-account.

"Python"

Wat gaan we doen: Download je favoriete bug 🐛

Ooit al eens een grote foto, tekening of landkaart willen downloaden en tot je spijt moeten vaststellen dat er slechts een mini-stukje in je downloads zit?

Ja? Dan kan je hier een programmaatje leren schrijven om die coole picture in zijn geheel te downloaden! Je kan die dan als poster laten afdrukken om in je kamer op te hangen of gewoon als bureaublad van je computer gebruiken.

Kijk gerust al eens uit naar zo’n coole picture en hou de link bij de hand!

Geen inspiratie? We doen het voor met een mega BUG van Levon Biss en daarna kan je zelf aan de slag. Nieuwsgierig? Check this out: Microsculpture - The Insect Portraits of Levon Biss.

Wie kan er mee doen?

Als je al ervaring hebt met andere programmeertalen of je voelt je thuis in scratch en hebt al spelletjes voltooid zoals Pinkie dan kan je dit zeker eens proberen.

Wat heb je nodig?

Kennis van de Python programmeertaal is niet nodig, we beginnen van nul!

Naast een browser waarmee je kan onderzoeken hoe websites in elkaar zitten, zoals Google Chrome bijvoorbeeld, is het wel handig als je op voorhand al één en ander installeert op je computer. Moest je al een Python programmeeromgeving hebben dan kan je daar uiteraard mee verder. Indien niet, dan heb je deze gratis software nodig:

Download en installeer de versie die bij je computer past en dan ben je klaar om eraan te beginnen!